Vrijwilligers gezocht voor voorleesproject

Na de jaarlijkse zomerschool organiseert Meters & Peters ook ieder jaar De Boekentoren,
dat is een voorleesproject bij de kinderen thuis.

Wij zoeken daarvoor vrijwilligers die in de maanden september en oktober een uurtje per week willen voorlezen bij een gezin van onze zomerschoolkinderen.

In de maanden november en december kan je dan met het gezin op onze kosten naar bepaalde toneelvoorstellingen in HETPALEIS.

Waar gaat het over?

Verhalen voorlezen is goed voor kinderen. Kinderen vinden het niet alleen prettig, het heeft ook tal van pedagogische voordelen.

Algemeen

Met het voorleesproject willen we in de eerste plaats het leesplezier bij de kinderen aanwakkeren. Voorlezen stimuleert de taalvaardigheid, het verbetert de woordenschat en het tekstbegrip. Door samen te lezen en te praten over verhalen en illustraties leren de kinderen bovendien omgaan met hun emoties en worden hun inlevingsvermogen en fantasie gestimuleerd. Bij het voorleesproject wordt er op een leuke manier op de kennis en de vaardigheden van de Zomerschool doorgewerkt.

Voor sommigen is het voorlezen een eerste kennismaking met boeken, voor anderen speelt het in op een grote interesse om ook in de taal van ons land wegwijs te raken. Voorlezen is een intiem moment waarbij aan de hand van een verhaal kleine en grotere gevoelens worden losgeweekt en ook gedeeld worden.

Werking

Op de Zomerschool vertellen we kinderen over dit project: we leggen het uit aan de hand van een rollenspel.
Dan krijgen alle kinderen een brief mee waarin we de ouders vragen of ze geïnteresseerd zijn. Vervolgens gaan we voorlezers en gezinnen matchen. We letten er dan vooral op dat beide partijen bij elkaar in de buurt wonen.

Vervolgens is het aan jullie: gedurende ongeveer acht weken in september en oktober ga je wekelijks een uurtje voorlezen bij de kinderen thuis. Dit mag ook al in augustus.

We hebben een lijst van boeken die wij kunnen aanbevelen. De meeste daarvan vind je in het Provinciaal Documentatiecentrum Atlas, Carnotstraat 110, Antwerpen.

Belangstelling?

Je  aanmelden als voorlezer kan door Nelleke Lijphart te contacteren:

  • via e-mail nellica@skynet.be of
  • telefonisch op nummer 03 213 0775 of 0478 77 99 89.

Geef dan het volgende door: naam, voornaam, adres, telefoon of gsm en zeker je e-mailadres.

Op 6 september geven we meer uitleg over het voorlezen aan huis en wat er precies verwacht wordt. We zijn dan in De Kantine van HETPALEIS van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur.

Voorlezen niet alleen leuk is voor het kind. Als voorlezer krijg je er ook veel voor terug.
Daarom doen we een warme oproep om mee te doen.