Over ons

 

Anderstalige kinderen die pas in Antwerpen aankomen vinden niet altijd gemakkelijk aansluiting bij het onderwijs. Daar wil Meters & Peters iets aan doen. Meters & Peters werd opgericht in 2000, toen Antwerpen geconfronteerd werd met een noodsituatie. Honderden kinderen verbleven als nieuwkomers in de stad, maar konden zich niet inschrijven in een school. Toen groeide bij vrijwilligers het plan om de kinderen tijdens de zomer op een prettige manier kennis te laten maken met onze taal en cultuur. De idee van een Zomerschool Nederlands was geboren.

.

Sindsdien organiseert Meters & Peters ieder jaar een zomerschool voor anderstalige kinderen van 6 tot 12 jaar die nog geen volledig schooljaar in België les hebben gevolgd. In de daaropvolgende jaren zijn onze andere projecten ontstaan: het voorleesproject ‘de Boekentoren’, de taalbegeleiding tijdens het schooljaar, de bezoeken aan het theater HETPALEIS, het Portrettenproject, en het Zing Zang Zong Kinderkoor.

 

Meters & Peters is al verscheidene keren bekroond voor zijn creatieve aanpak. In 2005 ontving de Zomerschool Nederlands ’De Pluim’, de hoogste onderscheiding voor wie zich belangeloos inzet voor de samenleving. Die wordt uitgereikt door de Koning Boudewijnstichting en de kijkers van de regionale zender ATV. Meters & Peters mocht ook onderscheidingen in ontvangst nemen van C&A en van de Orde van den Prince, en werd genomineerd voor de ‘Gouden Metropool’ van Gazet van Antwerpen. In 2008 verkoos het VTM-programma “Trots Van Vlaanderen” de raad van bestuur van Meters & Peters als team van het jaar. In 2010 vereerde koningin Mathilde onze Zomerschool met een bezoek.

 

De werking van Meters &Peters is volledig in handen van vrijwilligers. Wij krijgen daarbij ondersteuning van de stedelijke overheid en van het stedelijk onderwijs, en we kunnen rekenen op financiële hulp van een aantal trouwe sponsors.

 

..