boekentoren
Een vrijwilliger leest bij het gezin thuis.

De Boekentoren

 

Verhalen voorlezen is goed voor kinderen. Kinderen vinden het niet alleen prettig, het heeft ook tal van pedagogische voordelen. Daarom heeft Meters & Peters ook een voorleesproject aan huis, “de Boekentoren”, dat aansluit bij onze zomerschool Nederlands.

Doelstelling

Met het voorleesproject willen we in de eerste plaats het leesplezier bij de kinderen aanwakkeren. Voorlezen stimuleert daarnaast de taalvaardigheid en het verbetert de woordenschat en het tekstbegrip. Door samen te lezen en te praten over verhalen en illustraties leren de kinderen bovendien omgaan met hun emoties en worden hun inlevingsvermogen en fantasie gestimuleerd. Het voorleesproject is dan ook een ideale aanvulling op de Zomerschool, waar de kinderen al een eerste taalbad Nederlands hebben ondergaan. Bij het voorleesproject wordt er op een leuke manier op de kennis en de vaardigheden van de Zomerschool doorgewerkt.

Werking

Gedurende acht weken in september en oktober gaan onze vrijwilligers wekelijks een uurtje voorlezen bij de kinderen thuis. We beschikken over een lijst van boeken die geschikt zijn voor de leeftijdsgroep. Ieder jaar krijgen zo’n vijftig anderstalige kinderen, samen met hun broertjes en zusjes, elke week een voorlezer aan huis. De kinderen worden ook ingeschreven in de stedelijke bibliotheek.

Enkele vrijwilligers bouwen in die paar maanden voorlezen zo’n sterke band met het gezin op, dat de bezoeken nog wat langer doorgaan en het voorlezen soms ook wordt omgedraaid. Het kind leest voor en de vrijwilliger geniet.

Dit project loopt automatisch door in het paleisproject.